Gebroeders Geens in Hoogstraten is bezig aan een exponentiële groei. Het Belgische productiebedrijf van knikladers en transportmachines zag haar personeel verder aangroeien tot een 70-tal personen. En dus dringt een doorgedreven HR-beleid zich op, beseft staflid Marleen Geens. “Bytesize ondersteunt ons hierbij, met gepast advies - én ze steken ook zelf de handen uit de mouwen.”

We zijn trots

een mooi

familiebedrijf te zijn

Familiebedrijf met waarden

Marleen: “We zijn trots een mooi familiebedrijf te zijn. We spreken elkaar aan bij de voornaam, we doen alle sollicitaties en intakegesprekken zelf, en proberen iedereen persoonlijk te kennen. Die persoonlijke aanpak doen we sinds de oprichting in 1989 en we willen die blijven behouden, maar ze wordt wel moeilijker als je plots zo stevig groeit. Daarom voelden we de nood een HR-beleid op te zetten.”

Nieuw organigram

“Sinds januari 2021 ondersteunt Bytesize ons in onze HR. We startten met eerst een helder organigram uit te tekenen, met daarbij duidelijke functiebeschrijvingen. Het was een hele klus om functies die vaak organisch zijn gegroeid, vast te omlijnen. Het organigram vormt nu een solide basis om verder te professionaliseren. Op dit moment loopt een doorgedreven leiderschapstraject, we werken ook samen aan een nieuw loonbeleid.”

Handen uit de mouwen

“Het fijne aan de samenwerking met Bytesize is dat zij niet alleen adviseren. Ze steken ook zelf de handen uit de mouwen om het HR-beleid mee te implementeren. Dat is iets dat niet veel externe consultants doen. Veerle van Bytesize, die twee dagen in de week bij ons werkt, is echt één van ons. En toch ziet ze als externe ook nieuwe kansen die wij niet meteen opmerken. Die complementaire expertise én actieve werkmentaliteit appreciëren we enorm.”

Complementaire kennis

“HR verandert voortdurend. Een nieuw wettelijk kader, nieuwe sociale verplichtingen, nieuwe regels. Zelf heb ik geen HR-achtergrond, ik heb ook niet de tijd om er continu mee bezig te zijn. Daarom is het zo fijn dat we iemand hebben die dit allemaal kent én onmiddellijk weet hoe erop te reageren. Veerle geeft me de ruggengraat om de juiste HR-beslissingen te maken. Ze kan alle opties openleggen, zeggen wat werkt en wat niet, zodat we samen de juiste keuzes kunnen maken.”

Juiste mentaliteit

“Eerlijk gezegd vond ik het op het begin wat moeilijk om een externe HR-consultant in huis te nemen. Je wilt de bedrijfscultuur bewaken, en je hoopt ook dat zo’n externe professional de HR blijft bekijken vanuit de kant van de werkgever, zonder de band met de werknemers te verliezen. Bytesize vond meteen de gulden middenweg. Eerst Davina, daarna Veerle die haar opvolgde. Twee heel verschillende persoonlijkheden, maar allebei heel efficiënt, doortastend en met de juiste mentaliteit. Zo hebben we samen al een mooi traject afgelegd in de professionalisering van onze HR.”
Ben je ook geïnteresseerd in organisatieontwikkeling en lijkt het je handig om op elk moment een community aan experts binnen handbereik te hebben?