In de dynamische wereld van vandaag is stilstand gelijk aan achteruitgang. De markt evolueert, klantverwachtingen verschuiven, en organisaties die vasthouden aan een status quo riskeren hun relevantie te verliezen. Om het met de woorden van Charles Darwin te zeggen: “Het is niet de sterkste of slimste soort die overleeft, maar degene die zich het beste kan aanpassen.”
Door veranderingen binnen en buiten het bedrijf, kom jij als zaakvoerder, manager of leidinggevende al snel onder druk te staan. De veranderende context zorgt ervoor dat er van jou wat anders wordt verwacht. Een goed leider kijkt op dat ogenblik ook in de spiegel. Dat is exact wat Wesley Heylen, zaakvoerder van TD-S deed. Hij kwam bij Bytesize aankloppen om mee naar zijn organisatie te kijken,… en naar zichzelf.

Door een plotse groei in ons bedrijf, werd ik plots overstelpt door het werk. Om het bos weer door de bomen te zien, nam ik contact met Bytesize.

Wesley Heylen, Zaakvoerder TD-S

Een groeitraject op maat

Het traject dat we vervolgens samen hebben ontworpen, bracht ons bij een combinatie van verscheidene parallelle tracks. Volledig gefocust op de meest voelbare noden, met het oog op maximale impact. We wisselden individuele coaching af met doelgerichte workshops rond proces(her)ontwerp en sessies met het team om de kernwaarden, missie en visie van de onderneming kristalhelder te krijgen.

Individuele coaching sessies

Niet enkel Wesley ging aan de slag met zichzelf in zo’n coachtraject. De sleutelspelers in het team kregen eenzelfde traject voor persoonlijke groei van hem aangeboden. Ze grepen de kans met beide handen.
Aan de basis van de coaching sessies lag een Insights Discovery Rapport dat gebaseerd is op een vragenlijst die ik invulde. Heel gek hoe ik me herkende in dat rapport! Ik ondervond ook al snel dat Veerle tal van oefeningen en methodieken in haar rugzak heeft zitten, om diepgang te creëren en niet aan de oppervlakte te blijven. Veerle creëert veiligheid en vertrouwen waardoor je in no-time meegaat in haar manier van aanpakken. Ze wijkt af van het rapport, komt er weer naar terug, maar verliest hierbij haar focus niet. Veerle heeft me echt doorheen een moeilijke periode geholpen. Met regelmaat denk ik nog terug aan zaken die ik leerde tijdens het traject.  Wesley Heylen, Zaakvoerder TD-S

De kracht van een gecombineerde aanpak

Dat iedereen in het team gelijktijdig door een dergelijk coaching traject gaat, is enorm krachtig. Iedereen weet van elkaar dat ze naar hun sterktes en ontwikkelpunten aan het kijken zijn en durft bewust eigen en elkaars valkuilen bespreekbaar maken. Het gaat verder dan een eenmalige investering in een teambuilding.
De verandering in de groepsdynamiek is op deze manier duurzaam. Teamleden ontwikkelen een gedeelde taal. Feedback geven (én krijgen) wordt echt een onderdeel van het dagelijks samenwerken, het krijgt een plaats in het gezamenlijk ontwerpproces en in het individuele coaching traject.
We doen er in de coaching sessies samen alles aan om dit effect blijvend te laten zijn, want het is duidelijk dat het vragen naar, ontvangen en geven van feedback een team enorm doet groeien.

Link met bedrijfsdoelen en rendabiliteit

Een degelijke portie zelfbewustzijn, open communicatie en een gezonde groepsdynamiek zijn onontbeerlijk voor een sterk groeibedrijf. Om duurzaam te blijven groeien, zijn daarnaast rendabiliteit en focus minstens even belangrijk. Daarom pakten we in ons traject ook samen met het TD-S team de waarde-toevoegende processen vast.
Samen met het team bepaalden we kwaliteitscriteria, afgestemd op missie, visie, waarden & DNA. We vereenvoudigden en optimaliseerden de processen waar mogelijk en zinvol en  kozen prioriteiten in de knelpunten die opgelost dienden te worden. Daarnaast definieerden we duidelijke rollen en verantwoordelijkheden om delegeren en autonoom werken mogelijk te maken.
In 4 workshops gingen we aan de slag volgens onze beproefde methodiek. Wat volgde was een duidelijk gedocumenteerd proces, afgestemde en gealigneerde kwaliteitscriteria en escalatiedrempels, een lijst aan operationele verbeteringen met kleine investering maar hoog rendement. Maar vooral … mentale rust en tijd voor de bedrijfsleider om zich volop bezig te houden met de strategische plannen van het bedrijf: tijdelijke daken op de kaart zetten.

DNA, missie, visie en waarden van de onderneming

 Al jaren gepassioneerd bezig in de steigerbouw maar zonder oog te hebben voor onze bedrijfscultuur. Daarmee heeft Bytesize ons in de juiste richting gestuurd.  Wesley Heylen, zaakvoerder van TD-S

Je strategische doelen bereiken, vraagt een team dat weet wat er van hen verwacht wordt en wat hun bijdrage kan zijn aan het grotere geheel. Tijd om de poolster van de organisatie te bepalen. Dat is een set aan waarden, ambities en doelen die je onderneming definiëren. Ze vormen het kader waarin elke individuele beslissing die je medewerkers nemen, moet passen.

Vanuit verschillende invalshoeken keken we samen met het TD-S team naar de bestaande en gewenste cultuur binnen TD-S. Door terug te kijken naar het verleden en de huidige ambities onder de loep te nemen, beschreven we het DNA van de organisatie en schreven we met het team de missie, visie en waarden uit waarmee TD-S de toekomst tegemoet kan gaan.

Tijdens de workshops voorzien we opdrachten die verschillende delen van het brein aan het werk zetten, om ervoor te zorgen dat zowel ratio als gevoel deel uitmaken van het uiteindelijke resultaat.
Ben je ook geïnteresseerd in organisatieontwikkeling en lijkt het je handig om op elk moment een community aan experts binnen handbereik te hebben?